9 tips til at få styr på julegaverne i god tid

Julen bliver let en stressende tid, hvor man har alt for meget, som man skal nå på alt for kort tid.

For mange er en af de store opgaver at få indkøbt julegaverne til familie og venner.

Men bare rolig. Med lidt planlægning kan det faktisk godt lade sig gøre at foretage sine juleindkøb i god tid, så man får mere tid til at nyde juletiden uden alt for meget stress og jag – i hvert fald med én opgave minde at tænke på.

Lav en plan

Starte med at lave en plan. Gå gerne i gang med det samme – lige nu og her. Køb ikke nogen gaver, før du har lavet dig en (god) plan.

Start med at lave en liste over dem, som du vil købe julegaver til. Lav så et budget for gaveindkøbene, så du ved, hvor meget du har at gøre med.

Husk også at inkludere eventuelle gaver til værter/værtinder, som du besøger i løbet af julen. På den måde får du det hele med, så du er sikker på, at dit julebudget holder.

Hvis du er typen, som skriver og sender julekort til dine bekendte, kan det også være en god idé at budgettere med disse udgifter.

Alt-i-alt er det vigtigt at holde sig for øje, at juletiden hurtigt har en tendens til at blive dyr. Ikke bare pga. gaverne, men også fordi vi ofte har en tendens til simpelthen at foretage os flere ting, som koster penge. Det kan f.eks. være en tur i biografen, en tur på julemarked eller andre ting, som man kunne finde på at tage af sted til.

Kort listen ned

Når du har fået lavet en liste/plan, er det første du skal gøre at kigge den godt igennem for at se, om du kan reducere den.

Har du fået nogle ting med, som du blot er ”nice-to-do” ønsker, men som rent faktisk slet ikke er nødvendige? Så er det værd at overveje, om ikke disse ting skal stryges fra listen med det samme! Du kan hurtigt spare både tid og penge, hvis du sørger for at eliminere overflødige punkter.

Inddel gaverne i grupper

Det kan være en god idé at inddele gaverne i grupper, så du kan samle indkøbene af gaverne. På den måde vil du ofte både kunne spare tid og penge.

Ved at inddele gaverne i grupper er det lettere at samle sine indkøb og på den måde tage en gavegruppe ad gangen, når der købes ind.

Køb billigt ind i god tid

Ting som indpakningspapir, gavebånd, kort, tape osv. kan ofte med fordel indkøbes udenfor juletiden. Her vil tingene ofte være betragteligt billigere – så der kan være gode penge at spare. Husk at købe rigeligt, så du ikke kommer til at stå og mangle.

Køb gaverne i god tid og spar penge

Ligesom med indpakningspapiret, gavebåndet osv. kan der være mange penge at spare ved også at købe selve gaverne i god tid. Men her er det naturligvis vigtigt at have nogle gode ønskesedler, så du ved, hvad du skal købe og det er også meget vigtig at tjekke evt. garanti- og bytteperiode på de ting, som du køber.

Brug dine betalingskort bedst muligt

Nogle typer betalingskort giver f.eks. fordele som rabat eller ekstra garanti o.lign. ved køb af bestemte typer varer eller ved køb i bestemte butikker. Tjek det inden du handler – det kan give flere gode fordele at bruge de rigtige kort de rigtige steder.

Efterlad lidt plads i budgettet

Selv om du er ude i god tid, kan det være en god idé at efterlade lidt plads i budgettet til sidste øjeblikskøb. Måske kommer der en ekstra gæst, du ikke havde regnet med eller måske viser det sig, at du har glemt noget på trods af din gode planlægning og gode intentioner. Uforudsete hændelser kan altid opstå – så er det vigtigt at have lidt at gøre godt med.

Overvej at give oplevelsesgaver

Gaver kan hurtigt komme til at fylde en del at have stående. Og hvis man er i god tid – som du naturligvis er – så kan du jo let komme til at skulle opbevare gaverne i et stykke tid.

Oplevelsesgaver som f.eks. en tur i biografen, et weekendophold el.lign. kan i den sammenhæng være noget lettere at have liggende. Samtidig har de fleste oplevelsesgaver den fordel, at de ikke har samme begrænsede reklamationsperiode som de fysiske gaver – så det er altså en ren ”win-win”.

Husk at sætte et punktum

Det kan måske virker indlysende, men for nogle betyder det, at de starter deres julegaveindkøb tidligere bare, at de bliver ved længere (og dermed bruger mere tid og flere penge). Og det er jo ikke meningen med det hele – det skal jo netop blive lettere – og også gerne lidt billigere.

Så husk at sige stop, når du har styr på gaverne på listen. Har du fået lavet en god plan/liste fra starten er det let at se, når du er nået til vejs ende – og så skal du huske at stoppe der!

Følger du vores gode råd i denne artikel vil du opleve, at juletiden bliver langt mindre stressende, end du sikkert har været vant til. Samtidig vil du også kunne opleve, at du faktisk også kan gøre mange af tingene billigere, end du plejer.

God fornøjelse med din næste jul. Nu er der i hvert fald ingen undskyldning for at stresse hele november og december måned.

Disclaimer

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *